Dal Bello Asolo Prosecco Superiore DOCG "Celeber" Magnum EXTRA BRUT 11,5% 1,5L
Kód: E354Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Dal Bello Asolo Prosecco DOCG „Celeber“ Extra brut je suché, šumivé, biele víno vyrobené z hrozna Glera DOCG, ktoré sa pestuje na ílovitých pôdach vo vysokých talianskych kopcoch Asolo. Pri pestovaní viniča sa kladie dôraz na ekologické postupy, pričom na jeden hektár pripadá 3 000 rastlín.
Výroba sa začína už pri samotnej selekcii hrozna ručným zberom. Hrozno sa následne vloží do obalov a jemne lisuje. Po dekantácii sa (oddeľovanie tekutiny od tuhých látok) pri nízkej teplote pridávajú kvasinky. Fermentácia trvá 15 dní pri teplote 17 °C. Potom sa víno uchováva v tankoch z nehrdzavejúcej ocele pri teplote 5 °C až do procesu šumenia. Celý proces sa ukončí ďalšou fermentáciou v autokláve s vybranými kvasinkami pri 16 °C na 90 dní. Rafinácia vo fľašiach trvá 30 dní.
Spoločnosť Dal Bello Vini je popredným talianskym výrobcom kvalitných vín. Založil ju v roku 1906 Giuseppe Dal Bello v meste Fonte v severovýchodnej časti Talianska. Dal Bello Vini je známa predovšetkým výrobou znamenitého prosecca, najmä Asolo Prosecco Superiore DOCG. Jej výrobné techniky sú avantgardné a kombinujú pokročilé technológie s tradíciami minulosti. Spoločnosť za viac ako jedno storočie získala mnohé ocenenia a uznanie na lokálnej, národnej aj medzinárodnej úrovni vrátane takých súťaží ako Mondiale di Bruxelles, IWSC, 5 Star Wines a Falstaff Prosecco Trophy. Rodinná spoločnosť má veľký rešpekt k prírode a jej základným prvkom, ktoré sú dôležité pre jej vlastnú identitu.
Farba: Slamovo-žltá so zelenkavými odleskami
Vôňa: Ovocná vôňa kvetov z akácie s tónmi čierneho kalykantu.
Chuť: Suchá a pikantná chuť.
Záver: Dlhý a lahodný záver.
Teplota podávania: 6 - 8 °C
Tip:
Prosecco odporúčame podávať ako aperitív a hodí sa k cestovinám alebo rizotu Erbette asolane.
Učenie o víne: Prehľad Asolo Prosecco Superiore DOCG
Dal Bello je rodinná vinárska spoločnosť z Talianska, špecializujúca sa na výrobu prosecca, predovšetkým z oblasti Asolo v regióne Veneto. Jej história siaha až do začiatku 20. storočia, keď zakladateľ Giuseppe Dal Bello začal pracovať ako nájomný pestovateľ viniča pre miestne šľachtické rodiny v Asolo. Vinárstvo vzniklo oficiálne v roku 1950, keď Vittorio Dal Bello prevzal rodinné dedičstvo po svojom otcovi Giuseppe. Vittorio postupne rozširoval vinárstvo a zavádzal nové techniky pestovania viniča. V 90. rokoch jeho synovia Mario a Antonio transformovali Dal Bello na moderný podnik, ktorý spája tradíciu s inováciami.
#ShowMore#
Spoločnosť sa špecializuje na výrobu prémiových prosecc z oblasti Asolo, vrátane Asolo Prosecco Superiore DOCG, ktoré je vysoko cenené pre svoju kvalitu. Medzi ich najznámejšie produkty patrí „Celěber“ a prvé Asolo Prosecco Superiore Extra Brut, uvedené v roku 2014. Okrem toho ponúka rôzne druhy prosecca, vrátane tradičných a suchých variantov. Dal Bello používa pri výrobe nápojov kombináciu tradičných metód s modernými technológiami. Vinič pestuje na rozmanitých parcelách v okolí Asolo a dôraz kladie aj na ochranu prírodného prostredia. V rámci udržateľnosti získali certifikát V.I.V.A. od talianskeho Ministerstva životného prostredia za ochranu trvalej udržateľnosti vinárskej výroby.
Značka Dal Bello pravidelne získava ocenenia na národných aj medzinárodných súťažiach. Ich prosecco bolo ocenené napríklad na Brussels World Competition a IWSC. Najväčšie uznanie získali za svoje Asolo Prosecco Superiore DOCG, ktoré je jedným z najlepších na trhu. Spoločnosť taktiež organizuje prehliadky viníc a ochutnávky, pričom návštevníci môžu prejsť tzv. „Path of Asolo Viticulture“, trasu, ktorá ich prevedie cez historické vinice a rodinné majetky.
Dal Bello je synonymom vysokej kvality prosecca, ktoré zohľadňuje nielen tradíciu a inováciu, ale aj udržateľnosť a rešpekt voči prírode.
Videá: