Biely rum
Biely rum má priezračnú farbu, pretože je to čistý destilát, ktorý sa nijako neprifarbuje, a nezískava svoje sfarbenie pri zrení v sude. Rum sa vyrába z cukrovej trstiny respektíve z melasy, ktorá sa vyrába z cukrovej trstiny. Biely rum zvyčajne leží v oceľových nádržiach 3 až 30 mesiacov kým sa zriedi a naplní do fliaš.
Existuje tiež biely rum, ktorý možno krátko skladovať v dubových sudoch. Takýto jemný biely rum, niekedy označovaný ako strieborný rum strávi pomerne krátky čas (od niekoľkých mesiacov až po niekoľko rokov) v sudoch po bourbone alebo sudoch z francúzskeho dubu a následne sa filtruje. Filtrácia (napríklad aktívnym uhlím) zaisťuje vytvorenie číreho rumu.
Chuťový profil bieleho rumu sa môže líšiť v závislosti od značky a výrobných metód. Často vykazuje jemnú sladkosť, náznaky tropického ovocia a niekedy kvetinové alebo trávnaté tóny. Vďaka svojmu čistému a všestrannému charakteru je biely rum obľúbenou voľbou na miešanie koktailov, pretože sa dobre mieša s rôznymi prísadami.