Slovník pojmov, Strana 2
1 A B C D E F G Í M O P Q R S T V X
Extra Dry
EXTRA DRY- Šumivé víno, sekt alebo prosecco s obsahom zostatkového cukru 12 - 17 g na liter. Prosecco s označním Extra Dry sa približuje k polosuchým vínam.
Francúzsky biely dub
Sudy z európskeho, čiže francúzskeho bieleho dubu sa používajú pri procese zrenia destilátu a majú zjemňujúce účinky. Destiláty po zrení v týchto sudoch majú jemný a príjemný sladkastý podtón.
Frizzante
Perlivé víno s menším množstvom bubliniek a tým pádom menším tlakom vo fľaši ( cca 2,5 bar) . Bublinky sú jemné a rýchlejšie unikajú. Zvyčajne sú to DOC prosecca, alebo neoznačené perlivé víno.
Grain whisky
Obilná whisky, vyrábaná väčšinou z pšenice.
Champagne
Označenie Champagne smie využívať iba šampanské, ktoré sa vyrába vo francúzskej oblasti Champagne - Ardenne. Na výrobu šampanského sa využívajú tri odrody vinnej révy - Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay.
Írska whisky
Írskou whisky nazývame jemný obilný destilát, ktorý zreje minimálne 3 roky v dubových sudoch. Je vždy 3x destilovaná a hlavnou vlastnosťou je aj absencia rašelinovej (dymovej) chuti.
Master Blender
Master blender-om je osobnosť, ktorá má na starosti finálnu prípravu (miešanie) rumu / whisky alebo cognacu.
Melasa
Melasa vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe cukru, ktorá má podobu hutnej a lepivej hmoty. Melasa z cukrovej trstiny sa využíva primárne na výrobu kvalitných rumov.
Mixito Tequila
Termín, ktorý sa používa zmiešaných tequilách, do ktorých boli pred fermentáciou pridané trstinové alebo kukuričné cukry. Od roku 1970 bolo stanovené minimálne percento agávových cukor a to na 51%.
Modrá agáve
Modrá agáve je rastlina, ktorá sa využíva na výrobu tequily. Na výrobu sa využíva "srdce" tejto rastliny, ktora musel dozrievať 8 až 12 rokov.
Oak
Dubové drevo využívané na výrobu sudov v ktorých zreje destilát.
Peated
Označenie rašelinovej (dymovej whisky).
Pot Still
Kotlíková destilácia (Pot Still) slúži na výrobu ťažších štýlov rumov za pomoci tradičného kotla. Dnes používaná veľmi málo výrobcov.
Proof
Vyjadrenia obsahu alkoholu používaný v USA. Zodpovedá dvojnásobku nášho % vyjadrenia (80 proof = 40% ABV)
Quarter cask
Sud s objemom 45 - 50 litrov, teda sud o 1/4 (štvrtinovej) veľkosti. Vďaka menšej veľkosti, je väčší pomer destilátu v kontakte s drevom. Využitie tohto sudu slúži na urýchlenie zrenia.
Reposado tequila
V preklade - odpočinutá alebo tiež možno označiť túto tequilu ako "starenú". Reposado tequila musí zrieť v dubových sudoch po dobu minimálne 60 dní. Niektoré tequily však dozrievajú v malých sudoch po ex-bourbon sudoch podstatne dlhšie ako 60 dní.
Reserva
Označenie "reserva" znamená zásobu toho najlepšieho destilátu z daného ročníka.
Single Cask
Single Cask je označenie pre vzácnu prémiovú triedu starených destilátov, ktoré boli vyrobené z jedného jediného sudu
Single malt whisky
Single malt whisky je označenie pre sladovú whisky vyrobenú v jednej konkrétnej pálenici. Pravidlom je, že sa v nej nemôže objaviť whisky z inej pálenice, ale môže obsahovať whisky z viacerých sudov alebo šarží.
Single Pot Still Whisky
Whiskey považovaná za stelesnenie dokonalej írskej whiskey destilovaná zo záparu sladového aj nesladového jačmeňa v tradičných medených kotlíkoch.
Solera
Systém Solera je proces miešania rôzne starých rumových báz do sudov za účelom vzniku výsledného chutného rumu. Sudy sú uložené do pyramídy, tak aby sa miešal mladší rum so starším.
Spumante
Šumivé víno s väčším obsahom bubliniek a tiež aj s väčším tlakom vo fľaši (nad 3 bary). Bublinky sú mohutnejšie, živšie a vytrvalo perlia. Takto označené môže byť DOC a aj DOCG prosecco. DOCG prosecca sú skoro výlučne vždy Spumante.
Straight whisky
Straight whisky je druh americkej whisky u ktorej musí byť pri výrobe použitých aspoň 51% obilia jedného druhu. Vydestilovaný obsah alkoholu nesmie prekročiť 80% (ABV) a dozrieva v novom vypaľovanom dubovom sude najmenej dva roky.
Ťažký rum
Výsledok kotlíkovej destilácie (Pot Still) na hranici max. 75% alkoholu (ABV). Tento rum má výrazné vlastnosti a je ideálny na dlhodobé zrenie v dubových sudoch.
Tennessee whiskey
Whiskey, ktorá musí obsahovať 51% kukurice podobne ako bourbon, ale pred fľaškovaním sa musí filtrovať cez drevené uhlie z javora cukrového.