Slovník pojmov
1 A B C D E F G Í M O P Q R S T V X
100% Agave
Tequila destilovaná iba z agáve bez pridania ďalších cukrov pred fermentáciou, je považovaná za najlepšiu tequilu. 100% tequila musí byť plnená do fliaš v rámci svojho výrobného regiónu.
Agricole Rhum
Francúzsky termín pre rumy vyrábané z čerstvej šťavy cukrovej trstiny pochádzajúci z karibských ostrovov ako je Martinik a Guadeloupe.
Americký biely dub
Zrenie v sudoch z tohto dreva je základom vo svete starnutia destilátu ktoré zvýrazňuje chuť destilátu, vytvára hladký a zaoblený zážitok z pitia.
Añejo tequila
V preklade - stará tequila, ktorá môže byť označená ako "extra starená". Dozrieva v uzavretých dubových sudoch s kapacitou 600 litrov po dobu 1 roka.
Anjelská daň
Poetický názov pre percentuálnu stratu alkoholu pri zrení v sude. U írskej whisky sa jedná o ročnú stratu asi 1,5% a pri karibskom rume asi až 12% rok.
Años
Španielské označenie veku počas ktorých dozrieval pred tým než bol naplnený do fliaš. Často je možné sa s týmto pojmom stretnúť pri zrení systémom Solera kde vek určuje najstarší rum v celej dávke.
Aperitív
Aperitív je nápoj, ktorého hlavnou funkciou je povzbudiť chuť pred jedlom.
Blanco tequila
Blanco tequila je známa tiež ako silver alebo plata tequila. Je väčšinou bezfarebná a môže zrieť v sudoch až 60 dní.
Blended malt whisky
Miešaná sladová whisky, v zmesi je použitá iba sladová whisky z viacerých páleníc.
Blended rum
Blended rum je označenie väčšiny rumov, ktoré bývajú zmesou určených rumových báz rozdielneho veku a zrenia.
Blended whisky
Miešaná whisky, zmes sladovej a obilnej whisky z rôznych páleníc.
Bourbon
Whiskey na výrobu ktorej sa musí použiť minimálne 51% kukurice. Vyrába sa hlavne v USA.
Brut
BRUT- Suché šumivé víno, sekt alebo prosecco s obsahom zostatkového cukru 0 - 12 g na liter.
Brut Nature
BRUT NATURE- Veľmi suché šumivé víno, sekt alebo prosecco s obsahom zostatkového cukru 0 - 3 g na liter.
Calvados
Calvados je francúzska ovocná pálenka z jabĺk a (alebo) z hrušiek.
Cask Strength
Sudová sila, destilát v sudovej sile nebol riedený vodou a má rovnaký obsah alkoholu ako v sude.
Cukrová trstina
Z cukrovej trstiny sa vyrába primárne cukor, ale ako vedľajší produkt vzniká melasa. Tá je známa pre výrobu klasického rumu.
Demi-sec
Šumivé víno alebo sekt s obsahom zostatkového cukru 32 - 50 g na liter. Demi-sec v preklade - polosuché.
Digestív
Digestív sa servíruje po jedle, jeho funkciou je pomôcť s trávením. Obvykle sa jedná o silnejší destilát.
DOC
Skratka DOC označuje kontrolovaný pôvod vína a je súčasťou talianského apelačného systému, ktorý kategorizuje vína podľa kvality. V Taliansku je viac ako 300 DOC vín a asi 75% celkovej výroby prosecca má označenie DOC.
DOC Rosé
Prosecco s označením DOC Rosé musia dodržiavať rôzne podmienky pri pestovaní hrozna a výrobe vína. Najdôležitejším je, že musia použiť 85% odrodu Glera ( z ktorej sa vyrába aj biele prosecco) a iba zvyšných 15% môže byť Pinot Noir.
DOCG
Označenie DOCG prináša garanciu od štátu, že sa jedná o najkvalitnejšie produkty, pri ktorých ešte prísnejšie kontrolujú procesy. Označenie DOCG má len niečo vyše 70 vín v Taliansku a do tejto kategórie patrí iba 25% celkovej výroby prosecca.
Doux
Šumivé víno alebo sekt s obsahom zostatkového cukru 50+ g na liter. Doux / Dolce v preklade - sladké.
Dry
DRY- Šumivé víno, sekt alebo prosecco s obsahom zostatkového cukru 17 - 32 g na liter. Oficiálne stále suché šumivé víno, taliani ho zvyknú nazývať "sladké prosecco". Chuťovo sa približuje skôr už k polosladkým vínam.
Extra Brut
EXTRA BRUT- Veľmi suché šumivé víno, sekt alebo prosecco s obsahom zostatkového cukru 0 - 6 g na liter.