Slovník pojmov

1 A B C D E F G Í M O P Q R S T V X

100% Agave

Tequila destilovaná iba z agáve bez pridania ďalších cukrov pred fermentáciou, je považovaná za najlepšiu tequilu. 100% tequila musí byť plnená do fliaš v rámci svojho výrobného regiónu.

Agricole Rhum

Francúzsky termín pre rumy vyrábané z čerstvej šťavy cukrovej trstiny pochádzajúci z karibských ostrovov ako je Martinik a Guadeloupe.

Americký biely dub

Zrenie v sudoch z tohto dreva je základom vo svete starnutia destilátu ktoré zvýrazňuje chuť destilátu, vytvára hladký a zaoblený zážitok z pitia. 

Añejo tequila

V preklade - stará tequila, ktorá môže byť označená ako "extra starená". Dozrieva v uzavretých dubových sudoch s kapacitou 600 litrov po dobu 1 roka.

Anjelská daň

Poetický názov pre percentuálnu stratu alkoholu pri zrení v sude. U írskej whisky sa jedná o ročnú stratu asi 1,5% a pri karibskom rume asi až 12% rok.

Años

Španielské označenie veku počas ktorých dozrieval pred tým než bol naplnený do fliaš. Často je možné sa s týmto pojmom stretnúť pri zrení systémom Solera kde vek určuje najstarší rum v celej dávke.

Aperitív

Aperitív je nápoj, ktorého hlavnou funkciou je povzbudiť chuť pred jedlom.

Blanco tequila

Blanco tequila je známa tiež ako silver alebo plata tequila. Je väčšinou bezfarebná a môže zrieť v sudoch až 60 dní.

Blended malt whisky

Miešaná sladová whisky, v zmesi je použitá iba sladová whisky z viacerých páleníc.

Blended rum

Blended rum je označenie väčšiny rumov, ktoré bývajú zmesou určených rumových báz rozdielneho veku a zrenia.

Blended whisky

Miešaná whisky, zmes sladovej a obilnej whisky z rôznych páleníc.

Bourbon

Whiskey na výrobu ktorej sa musí použiť minimálne 51% kukurice. Vyrába sa hlavne v USA.

Brut

BRUT- Suché šumivé víno, sekt alebo prosecco s obsahom zostatkového cukru 0 - 12 g na liter. 

Brut Nature

BRUT NATURE- Veľmi suché šumivé víno, sekt alebo prosecco s obsahom zostatkového cukru 0 - 3 g na liter.

Calvados

Calvados je francúzska ovocná pálenka z jabĺk a (alebo) z hrušiek.

Cask Strength

Sudová sila, destilát v sudovej sile nebol riedený vodou a má rovnaký obsah alkoholu ako v sude.

Cukrová trstina

Z cukrovej trstiny sa vyrába primárne cukor, ale ako vedľajší produkt vzniká melasa. Tá je známa pre výrobu klasického rumu. 

Demi-sec

Šumivé víno alebo sekt s obsahom zostatkového cukru 32 - 50 g na liter. Demi-sec v preklade - polosuché.

Digestív

Digestív sa servíruje po jedle, jeho funkciou je pomôcť s trávením. Obvykle sa jedná o silnejší destilát.

DOC

Skratka DOC označuje kontrolovaný pôvod vína a je súčasťou talianského apelačného systému, ktorý kategorizuje vína podľa kvality. V Taliansku je viac ako 300 DOC vín a asi 75% celkovej výroby prosecca má označenie DOC.

DOC Rosé

Prosecco s označením DOC Rosé musia dodržiavať rôzne podmienky pri pestovaní hrozna a výrobe vína. Najdôležitejším je, že musia použiť 85% odrodu Glera ( z ktorej sa vyrába aj biele prosecco) a iba zvyšných 15% môže byť Pinot Noir.

DOCG

Označenie DOCG prináša garanciu od štátu, že sa jedná o najkvalitnejšie produkty, pri ktorých ešte prísnejšie kontrolujú procesy. Označenie DOCG má len niečo vyše 70 vín v Taliansku a do tejto kategórie patrí iba 25% celkovej výroby prosecca.

Doux

Šumivé víno alebo sekt s obsahom zostatkového cukru 50+ g na liter. Doux / Dolce v preklade - sladké.

Dry

DRY- Šumivé víno, sekt alebo prosecco s obsahom zostatkového cukru 17 - 32 g na liter. Oficiálne stále suché šumivé víno, taliani ho zvyknú nazývať "sladké prosecco". Chuťovo sa približuje skôr už k polosladkým vínam.

Extra Brut

EXTRA BRUT- Veľmi suché šumivé víno, sekt alebo prosecco s obsahom zostatkového cukru 0 - 6 g na liter.

Hore