Rumové likéry
Rumové likéry sú sladké alkoholické nápoje, ktoré kombinujú rum so sladidlami, prírodnými arómami a rôznymi príchuťami. Majú nižší obsah alkoholu ako čistý rum (zvyčajne okolo 20 – 35 %) a vyznačujú sa jemnejšou a sladšou chuťou. Ich vznik priamo súvisí s výrobou rumu v Karibiku, ktorá siaha do 17. storočia. Karibské ostrovy, najmä Barbados, Jamajka a Kuba, sú známe svojimi tradičnými rumami a práve tam sa začalo experimentovať s rôznymi sladkými prísadami a koreninami. V 20. storočí, s rozvojom medzinárodného trhu s rumom, sa rumové likéry stali čoraz populárnejšie nielen v Karibiku, ale aj v Severnej Amerike a Európe. Dnes sú rozšírené po celom svete a ich receptúry sa líšia podľa regiónu a miestnych chutí.
Najpredávanejšie
Rumové likéry predstavujú jedinečnú kategóriu alkoholu, ktorá spája bohatú a komplexnú chuť rumu so sladkými a aromatickými prvkami, čím vytvára osviežujúce a rozmanité nápoje vhodné na rôzne príležitosti. Chuť rumových likérov môže byť rôznorodá – od vanilkovej, kokosovej, karamelovej, cez kávovú až po ovocnú. Sú obľúbené pre svoju lahodnú sladkosť a výraznú arómu, ktorá je typická pre karibské rumy.