Ovocné likéry
Ovocné likéry sú sladké alkoholické nápoje, ktoré vznikajú zmiešaním destilátu s ovocnými výťažkami, cukrom a niekedy aj koreninami. Charakteristickým znakom je ich bohatá chuť a intenzívna vôňa ovocia. Obsah alkoholu sa obvykle pohybuje okolo 15 – 40 %. Ovocné likéry majú dlhú históriu, ktorá siaha do staroveku, keď sa prvýkrát začali vyrábať destiláty ochutené ovocím a bylinami. Známe sú už od čias starovekého Grécka a Ríma, ale ich moderná podoba sa rozvinula najmä v stredovekej Európe. Najskôr sa používali na liečebné účely v kláštoroch, kde mnísi experimentovali s rôznymi bylinnými a ovocnými prísadami. V 19. storočí s príchodom priemyselnej revolúcie a zdokonalenia destilačných techník sa ovocné likéry stali komerčne populárnymi.
Najpredávanejšie
Ovocné likéry predstavujú rozmanitú kategóriu sladkých alkoholických nápojov, ktoré sa vyznačujú bohatou ovocnou chuťou a vôňou. Sú obľúbené po celom svete nielen pre svoje unikátne chuťové vlastnosti, ale aj univerzálnosť – využívajú sa v koktailoch, gastronómii a často sa podávajú ako digestívy. Známe značky ako Grand Marnier, Cointreau či Limoncello sú dodnes ikonami v oblasti ovocných likérov a tvoria základ mnohých koktailových receptov.