Overproof rum
Overproof je špecifický druh rumu, ktorý má vyšší obsah alkoholu než bežný rum, často presahujúci 50 % ABV (alcohol by volume). Overproof rum sa najčastejšie využíva pre svoj intenzívny chuťový profil a vysoký alkoholický obsah v koktailoch a rôznych nápojoch. Podobne ako tmavé, biele a ochutené rumy aj overproof má svoje korene v Karibiku, kde sa pôvodne vyrábal pre námorníctvo. Používal sa na konzervovanie pitnej vody počas dlhých námorných plavieb. Proces výroby začína fermentáciou melasy z cukrovej trstiny, podobne ako pri tradičnom rume. Po kvasení nasleduje destilácia, pri ktorej sa získava vysoko-koncentrovaný alkohol. Overproof rumy sú buď neriedené alebo len mierne riedené, aby si udržali vysoký obsah alkoholu. Niektoré rumy zrejú v sudoch, čo môže pridať ďalšie chuťové vrstvy. Mnohé sú však nevyzreté a priamo plnené do fliaš.
#ShowMore#
Rumy s vysokým obsahom alkoholu sa vyznačujú veľmi intenzívnou chuťou, ktorá je robustná a silná. Môžu obsahovať tóny karamelu, vanilky, tropického ovocia, dreva a korenín, avšak alkoholický náraz môže byť veľmi výrazný. Majú veľmi komplexný charakter, najmä rum, ktorý prešiel procesom zrenia. Niektoré overproof rumy majú dymové, pikantné alebo sladkasté tóny. Nápoje sa vyznačujú ostrou až prenikavou vôňu spôsobenou vysokým obsahom alkoholu. Pri hlbšom privoňaní sa však dajú rozoznať rôzne arómy, podobne ako pri chuti.
Overproof rumy zvyčajne obsahujú medzi 50 – 75 % ABV, hoci existujú aj extrémne verzie s obsahom alkoholu nad 75 %. Jednou z najznámejších značiek overproof rumu, s obsahom alkoholu 75,5 % bol Bacardi 151, ktorý sa prestal vyrábať v roku 2016. Ďalším populárnym rumom je jamajský Wray & Nephew White Overproof Rum s obsahom 63 % ABV. Známe sú aj Pusser’s Rum 151 a Hamilton 151 Demerara Rum známy svojou plnou a bohatou chuťou s obsahom alkoholu 75,5 %. Nakoľko sú overproof rumy vysoko horľavé sú vhodné na flambovanie, kedy sa rum zapáli, aby sa pridala chuť a vizuálny efekt jedlám a nápojom.
Najpredávanejšie
Tento jedinečný a silný alkohol ponúka intenzívne chuťové zážitky. Je neoddeliteľnou súčasťou mnohých klasických koktailov a je cenený pre svoju schopnosť pridať hĺbku a komplexnosť iným nápojom.