Korenený rum
Korenený rum tzv. spiced je špeciálna kategória rumu, ktorá sa vyznačuje pridaním rôznych korenín, bylín a niekedy aj ovocných prísad. Vďaka týmto surovinám alkohol získava jedinečný, komplexný a teplý chuťový profil. Jeho korene siahajú do Karibiku, kde sa začal vyrábať ako ďalší typ nápoja s novou vrstvou chuti, ktorá v niektorých prípadoch mala maskovať prípadné nedostatky v kvalite mladších rumov. Prvotné verzie tohto rumu sa často miešali priamo na lodiach námorníkov, ktorí pridávali do rumu koreniny a byliny, aby zlepšili jeho chuť a tiež trvanlivosť.
Výrobný proces zahŕňa niekoľko krokov. Korenený rum sa zvyčajne vyrába z bieleho alebo zlatého rumu, ktorý môže byť destilovaný z melasy (vedľajší produkt pri výrobe cukru z cukrovej trstiny) alebo z cukrovej trstiny. Po destilácii sa do rumu pridávajú rôzne koreniny a byliny. Medzi najbežnejšie prísady patria – škorica, klinčeky, muškátový oriešok, vanilka, zázvor, kardamóm a čierne korenie. Niekedy sa pridávajú aj ovocné prísady ako citrusové šupky alebo sušené ovocie. Koreniny a byliny sa zvyčajne pridávajú priamo do sudov z rumom alebo sa vyrába extrakt, ktorý sa následne zmieša s alkoholom. Výsledný rum sa niekedy dosládza cukrom, melasou alebo medom, aby sa zvýraznila jeho chuť. Niektoré korenené rumy zrejú v sudoch až po pridaní korenín, čo môže pomôcť integrovať chute a dodať rumu väčšiu komplexnosť. Dĺžka zrenia alkoholu sa líši podľa výrobcu a požadovaného chuťového profilu.
Najpredávanejšie
Korenený rum je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí hľadajú nápoj s bohatou a zaujímavou chuťou. Môžete ho podávať čistý alebo použiť ako základ na rôzne koktaily, ktoré osviežia každý večer. Objavte s nami svet korenistých rumov a nájdite ten pravý pre vaše chuťové poháriky. Naša ponuka zahŕňa vyhľadávané i menej známe korenené rumy z celého sveta, ktoré vám majú čo ponúknuť.