Koňak
Koňak je luxusný destilát, ktorý má bohatú históriu a špecifický proces výroby. Jeho pôvod siaha do francúzskeho regiónu Cognac, ktorý sa nachádza v západnej časti krajiny. Iba destiláty vyrobené v tomto regióne môžu niesť názov „cognac“. Výnimočný nápoj sa považuje za kráľa medzi brandy, vďaka svojim výnimočným vlastnostiam a prísnym normám výroby.
#ShowMore#
Región Cognac je rozdelený na šesť oblastí: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires. Z týchto oblastí sú najprestížnejšie Grande Champagne a Petite Champagne, kde sa pestuje hrozno najvyššej kvality. Najčastejšie sa používajú odrody bieleho hrozna ako Ugni Blanc (asi 98 % produkcie), Folle Blanche a Colombard. Po zbere ovocia sa šťava fermentuje na víno s nízkym obsahom alkoholu, približne 7 – 9 %. Kľúčovým krokom výroby je dvojitá destilácia v tradičných medených kotloch (alambics). Po prvej destilácii vzniká surový destilát zvaný „brouillis“ s obsahom alkoholu približne 28 – 32 %. Po druhej destilácii nazývanej „bonne chauffe“ má finálny destilát obsah alkoholu okolo 70 %. Koňak následne zreje v dubových sudoch minimálne tri roky. Drevo sudov pochádza z francúzskych lesov Limousin a Tronçais, pričom hrá dôležitú úlohu v procese zrenia. Z duba sa postupne do alkoholu uvoľňujú triesloviny, ktoré ovplyvňujú jeho farbu, chuť a arómu. Počas tohto procesu koňak stráca časť alkoholu a získa charakteristickú jemnosť a komplexnosť.
Klasifikácia koňaku:
- S. Very Special – zreje minimálne 2 roky.
- S.O.P. Very Superior Old Pale – zreje minimálne 4 roky.
- O. Extra Old – zreje minimálne 10 rokov (toto pravidlo sa zmenilo v roku 2018, predtým to bolo 6 rokov).
- Napoléon - podobný ako X.O., zreje 6 – 10 rokov.
Najznámejšie značky koňaku:
- Hennessy: najväčší producent koňaku na svete, známy svojou jemnosťou a sofistikovanosťou.
- Rémy Martin: výrobca špecializujúci sa na koňaky z oblastí Grande a Petite Champagne, známy elegantnými, ovocnými profilmi.
- Martell: jeden z najstarších producentov koňaku, známy vyváženým a komplexným chuťovým profilom.
- Courvoisier: francúzska značka, ktorá bola údajne obľúbená u Napoleona Bonaparteho, ponúka bohaté a vyvážené koňaky.
- Camus: piaty najväčší producent koňaku, známy výraznými a aromatickými chuťami.
Najpredávanejšie
Koňak sa vyznačuje bohatým a komplexným chuťovým profilom, ktorý zahŕňa tóny vanilky, karamelu, sušeného ovocia, orechov, korenia, medu a kvetín. Jeho chuť sa mení v závislosti od oblasti pôvodu hrozna, typu sudov a dĺžky zrenia. Podáva sa ako digestív, čistý alebo s ľadom. Hodí sa aj do luxusných koktailov. Praví znalci si ho vychutnávajú v špeciálnych pohároch, vďaka ktorým sa uvoľňuje a koncentruje viac aróm z nápoja. Koňak je nielen symbolom francúzskeho remeselného umenia, ale aj skutočným klenotom vo svete destilátov, ktorý si získal medzinárodné uznanie a rešpekt.