Destiláty a liehoviny
Destiláty a liehoviny sú alkoholické nápoje, ktorých základnou zložkou je etylalkohol. Etylalkohol sa získava fermentovaním alebo kvasením cukrov z rôznych surovín.
- Destilát alebo ľudovo pálenka sa vyrába z kvalitných surovín najmä ovocia, ktoré musí byť zrelé a nesmie byť vo fáze rozkladu. Pred samotnou destiláciou prebieha fermentácia – kvasenie ovocia. Počas neho sa cukor prirodzenou reakciou mení na alkohol, ktorý sa potom destiluje v špeciálnych kotloch.
- Liehovina sa vyrába z ovocia, obilia, kukurice, zemiakov, cukrovej repy a pod. V procese destilácie sa do liehovín pridávajú rôzne ochucujúce aromatické zložky.
A aký je vlastne rozdiel medzi destilátom a liehovinou? V kvalitatívnom štandarde. Na výrobu destilátov sa používajú kvalitnejšie suroviny a proces výroby je čistejší bez syntetických prísad. Do liehovín sa pridávajú rôzne ochucujúce a aromatické zložky. Preto sú cenovo prístupnejšie a podliehajú menej prísnym kvalitatívnym štandardom.
Najpredávanejšie
7 položiek celkom