Brandy
Brandy je destilovaný alkoholický nápoj vyrobený z fermentovaného ovocia, najčastejšie z hrozna, ale aj z iných druhov ovocia, ako sú jablká, hrušky, slivky alebo čerešne. Pôvod názvu „brandy“ pochádza z holandského slova „brandewijn“, čo v preklade znamená „pálené víno“.
Výrobný proces brandy pozostáva z niekoľkých krokov: začína fermentáciou ovocnej šťavy alebo muštu, nasleduje destilácia v medených kotloch alebo kontinuálnych destilačných prístrojoch, pri ktorej sa alkohol oddelí od vody a nečistôt. Po destilácii sa brandy prelieva do dubových sudov, kde zreje niekoľko rokov, čo výrazne ovplyvňuje jeho chuťový profil. Farba brandy sa pohybuje od svetlo jantárovej po tmavohnedú, v závislosti od dĺžky zrenia a typu použitého suda.
#ShowMore#
Vínny destilát je známy svojou bohatou a komplexnou chuťou. Hlavné chuťové profily zahŕňajú:
- Ovocné tóny: sú základnou chuťou nápoja pochádzajúce z druhu ovocia, z ktorého je brandy vyrobené. Hroznové brandy môžu chutiť po sušenom ovocí, ako sú hrozienka alebo slivky, zatiaľ čo jablkové brandy (napríklad Calvados) majú jasné jablkové tóny.
- Vanilka a karamel: sú výsledkom zrenia v dubových sudoch, ktoré dodávajú nápoju sladkosť a jemnosť.
- Korenisté a drevité tóny: sa vyvíjajú v priebehu zrenia. Nápojom dodávajú hĺbku a komplexnosť.
- Orechové a čokoládové tóny: sa vyskytujú najmä v starších brandy. Menej zriedkavejšie sú jemné nuansy po káve.
Brandy sa servíruje čisté, s ľadom alebo ako súčasť koktailov. Je obľúbené ako digestív po jedle a podáva sa v tulipánových pohároch, ktoré zintenzívňujú jeho arómu.
Delenie brandy podľa typu ovocia:
- Grape brandy: vyrobené z hrozna (najbežnejší typ). K tejto kategórii patrí aj väčšina brandy pôvodom z Francúzska, Španielska a ďalších krajín.
- Fruit brandy: sa vyrába z iného ovocia než hrozno, napríklad z jabĺk (Calvados), hrušiek (Poire Williams) alebo čerešní (Kirschwasser).
- Pomace brandy: vyrobené z hroznových výliskov. Príkladom je talianska grappa alebo francúzsky marc.
Delenie brandy podľa veku:
- S.: Very Special – zreje minimálne 2 roky.
- S.O.P.: Very Superior Old Pale – zreje minimálne 4 roky.
- O.: Extra Old – zreje minimálne 10 rokov.
Brandy sa vyrába po celom svete, avšak k najznámejším patria krajiny ako:
- Francúzsko: je krajina s dlhoročnou tradíciou výroby brandy, najmä v regiónoch ako Armagnac a Cognac (hoci Cognac je špecifický druh brandy s chráneným označením pôvodu).
- Španielsko: je populárne svojim Brandy de Jerez z regiónu Jerez, ktorý je tiež známy produkciou sherry. A práve v sudoch po tomto sherry dozrieva slávne brandy.
- Taliansko: vyrába populárnu grappu z hroznových výliskov, ktorá je známa svojou intenzívnou a výraznou chuťou.
- V USA: sú najznámejšie kalifornské brandy s vysokou kvalitou, ktoré odrážajú bohaté vinice tejto oblasti.
Známe značky brandy:
- Hennessy (Francúzsko): najznámejší producent koňaku, avšak vyrába aj brandy.
- Martell (Francúzsko): popredný výrobca brandy s dlhoročnou tradíciou.
- Carlos I (Španielsko): známa španielska značka brandy s bohatým, komplexným profilom.
- Fundador (Španielsko): populárna španielska značka, ktorá ponúka bohaté a jemné brandy.
- E&J Gallo (USA): americká značka, ktorá je jedným z najväčších producentov brandy na svete.
Najpredávanejšie
Na Slovensku aj v Čechách existujú tiež lokálni výrobcovia brandy, aj keď produkcia nie je tak rozsiahla ako v tradičných vinárskych krajinách. Medzi najznámejšie slovenské značky patrí Spiš Original Brandy, ktoré je obľúbené pre svoj jemný a harmonický chuťový profil. V Českej republike je populárne brandy Božkov, ktoré ponúka cenovo dostupný produkt s prijateľnou kvalitou.